Font tercihleri, üzerinde çalıştığınız tasarım ile ilgili birçok fikir verebilir. Bu nedenle kullanışlı olmalarının yanında tasarımınızla uyumlu olması da oldukça önemli. Grafik ve UI/UX tasarımcıların birçok çalışmasına adapte edebileceği en çok kullanılan 10 yazı tipini birlikte inceleyelim.
Open Sans, “Steve Matteson” tarafından tasarlanan, Google tarafından yaptırılan ve 2011’de piyasaya sürülen açık kaynaklı bir humanist Sans serif yazı tipidir. Open Sans dik bir vurgu, açık formlar ve nötr ama yine de samimi bir görünüme sahiptir. Aynı zamanda bütün boyutlarda okunabilirlik ve anlaşılabilirlik sunması en belirgin özellikleri arasında yer alır. Bu özelliklerinin yanında, çeşitli web sitesi, mobil arayüz, baskı için uygundur ve dil skalası az bilinen dilleri de içermesi ile ön plana çıkar, Latin, Yunan, Kiril alfabesi gibi dilleri destekler.
Open sans yazı tipinin harf formlarını görselde inceleyebilirsiniz. Kendi projelerinizde kullanmayı denemek için linke tıklayabilir, ücretsiz bir şekilde indirebilirsiniz.
“Julieta Ulanovsky” tarafından 2011 yılında oluşturulan ve piyasaya sürülen bu font; net hatları ile modern, minimalist tasarıma sahip geometrik bir Sans Serif yazı tipidir. Bunun yanında büyük x-genişlik özelliğine sahiptir. Özellikle, “Q” harfinin sevimli bir kuyruğu, “J” harfinin ise üst kısmında harika bir çapraz eğri vardır. Ayrıca marka bilinci oluşturma, yayıncılık dünyası, web sitesi, logolar ve baskı projeleri için mükemmel bir seçim olması ile birlikte “Latin” ve slav coğrafyasında sık kullanılan “Kiril” alfabesi için destek sunar.
Montserrat harf formlarını, karakter özelliklerini ve kendi yazılarınızda test etmek için linke tıklayabilirsiniz.
Yazı tipleri orijinal olarak Pentagram’dan “Paula Scher” tarafından yaptırıldı ve yeni “Red Hat” kimliği için MCKL’den “Jeremy Mickel” tarafından 2019 yılında piyasaya sürüldü. Her karakter mükemmel dairelerden ve düz, çift çizgilerden oluşur. “Red Hat Dsiplay” tasarımınızda görsel bir hiyerarşi oluşturmayı sağlayan başlıklar, gövde kopyası veya her ikisi için kullanılabilir.
Red Hat Display yazı tipini daha detaylı incelemek ve tüm yazı tipi ailesini ziyaret etmek için linke tıklayabilirsiniz.
Red Hat Display – Google Fonts
“Christian Robertson” tarafından geliştirilen ve Google tarafından 2012 yılında ücretsiz indirilebilir versiyonu piyasaya sürüldü. Roboto dijital tasarım projelerinde yaygın olarak kullanılan çok yönlü bir Sans Serif yazı tipidir. Ek olarak düz kenarlı büyük harflerden ve ayırt edici yarış pisti şeklindeki yuvarlak harflerden oluşur. Yazı tipi genişlik olarak ince, hafif, normal, orta, kalın ve siyah ağırlıkları içermesi sayesinde okuyucuya kolaylık sağlar. Bunun yanında Roboto Condensed ve Roboto Slab yazı tipi ailesi içerisinde yer alır. Ayrıca Latin alfabesi, slav yazım dili olan Kiril alfabesi dilleri için destek sunar. Son olarak matematik ve fizik alanlarında kullanılan sembolleri içeren Yunan dili için de destek sunmaktadır.
Roboto yazı tipi ailesine daha yakından bakmak ve ayırt edici özelliklerini yakından görebilmek için linke tıklayabilirsiniz.
“Paul D. Hunt” tarafından oluşturularak Adobe tarafından 2012 yılında piyasaya sürülmüştür. Source Sans Pro modern, minimalist bir tasarıma sahip geometrik bir Sans serif yazı tipi olmasının yanında daha büyük bir x-yüksekliğine ve daha hümanist italic forma sahiptir. Source sans pro normal, ekstra, hafif, yarı kalın, kalın ve siyah gibi altı farklı harf formuna sahiptir. Bu harf formları dik ve italik stilde ağırlıklara sahip olması ile son derece okunaklıdır. Latin, Vietnamca, Çince karakterlerin Latin karakterler olarak yazılıp okunmasını sağlayan pinyin Romanizasyon ve ABD’nin New Mexico, Arizona, Colorado, Utah gibi eyaletlerinde konuşulan eski bir kızılderili dili olan “Navajo” dillerini de kapsar.
Bu yazı tipine aşağıdaki linkten ulaşabilir, daha detaylı harf formlarını inceleyebilir ve diğer fontlar ile karşılaştırma yapabilirsiniz.
Source Sans Pro – Google Fonts
“Matt McInerney” tarafından 2010 yılında tasarlanan Raleway, benzersiz ve zarif Sans Serif yazı tipidir. Raleway, 105 Latin dilini ve 60 Kiril dlini kapsayacak şekilde genişletilmiş karakter kümelerine sahiptir. Raleway, geometrik Sans serif fontlardan ilham alınarak yaratıldığı için okunabilirlik konusunda iyi sonuçlar ortaya çıkaran bir font olma özelliği taşır. Bununla birlikte, marka bilinci oluşturma ve reklamcılık dahil olmak üzere çeşitli tasarım projeleri için uygundur.
Bu yazı tipini görselden inceleyebilirsiniz ve kendi metinlerinizde denemek için linke tıklayabilirsiniz.
Rusya İletişim Bakanlığı’nın bir departmanı olan Rospechat tarafından “ParaType” tasarım ajansında geliştirilerek 2009 yılında piyasaya sürülmüştür. PT Sans modern, minimalist bir tasarıma sahip çok yönlü bir Sans serif yazı tipidir. Aynı zamanda PT Serif ve PT Mono yazı tipleri mevcuttur ve Latin ve Kiril karakterlerini içerir. Rusya Federasyonundaki neredeyse tüm azınlık dillerini kapsar. PT sans font karakterlerin netliği sayesinde karşı tarafa aktarılmak istenen bilgiyi kolayca ve direkt bir şekilde aktarılmasına olanak sağlar.
PT Sans yazı tipine ulaşmak için linke tıklayarak ücretsiz bir şekilde projelerinizde kullanabilirsiniz.
“Natanael Gama” tarafından 2009 yılında yaratılan Exo; benzersiz, fütüristik bir tasarıma sahip geometrik, elegant Sans serif yazı tipidir. Ekran yüzü olarak harika çalışmasının yanında küçük ve orta boyutlu metinler için de iyi çalışıyor olması tercih edilme sebeplerindendir.. Son derece okunaklı olması ile marka bilinci oluşturma ve reklamcılık da dahil olmak üzere çeşitli alanlarda kullanılabilir. Logo yapımı, filmler, tanıtımlar, kitaplar, etiketler, bilim kurgu, basılı materyaller, infografikler ve teknoloji afişi tasarım projeleri için uygundur.
Exo yazı tipinin harf formlarını ve belirgin karakter özelliklerini inceleyebilmek için linke tıklayabilir aynı zamanda ücretsiz bir şekilde indirebilirsiniz.
“Dalton Maag” tarafından 2010-2011 yılları arasında geliştirilen ve modern, minimalist bir tasarıma sahip çok yönlü bir Sans serif yazı tipidir. Unicode ile tamamen uyumludur. Latin A ve B genişletilmiş karakter kümeleri, Yunanca politonik ve Kiril genişletilmiş karakter kümeleri içerir. Büyük boyutlarda okunabilirliği korurken, küçük boyutlarda da net okunabilirlik sunar. Aynı zamanda Latin, Yunanca, ve Kiril alfabelerini destekler.
Birçok dil desteği sunan Ubuntu yazı tipi ailesini yakından incelemek ve ücretsiz bir şekilde indirmek için linke tıklayabilirsiniz.
“Erik Spiekermann” tarafından 2013 yılında Firefox işletim sistemi için yaratılan ve modern, minimalist bir tasarıma sahip çok yönlü bir Sans serif yazı tipidir. En belirgin özelliği ise açık mesafeler ve büyük bir x-yüksekliğine sahiptir. Fira Sans Latin, Yunan alfabesi, Kiril alfabesi, ortak kullanılan latin karakterler, noktalama işaretleri ve para birim sembollerini kapsamaktadır. Okunabilirlik konusunda tatmin edici sonuçlar sunmasının yanında çeşitli ödevler, davetiyeler, tebrik kartları, posterler ve kitap kapak projeleri için uygundur.
Geniş Fira sans yazı tipi ailesini daha yakından inceleyebilmek ve ayırt edici harf formlarına göz atmak için Google yazı tipi kütüphanesini aşağıdaki link üzerinden ziyaret edebilirsiniz.
Bu en çok kullanılan yazı tiplerinin her biri tasarım projelerinizi görsel ve anlaşılabilirlik yönünden daha iyi hale getirebilmeniz için benzersiz özellikler sunar. İster web sitesi, ister broşür veya sosyal medya kampanyası üzerinde çalışıyor olun, bu listedeki fontlar sizin için oldukça kullanışlı seçenekler arasında yer alır.