Doğru WordPress temasını seçmek, siteniz için en önemli sorunlardan biridir. Birçok WordPress teması aslında size müşteri getirmek için tasarlanmıştır. Amaç, güzel bir görünüm, ilginç bir tasarım ve sitede uzun bir konaklama sağlayarak ziyaretçilere ne yaparsanız yapın en iyi görüntüyü sağlamaktır. WordPress’in 10.000’den fazla mevcut teması vardır, bu binlerce tema arasında sizin için en iyisini bulmak için ne aradığınızı bilmeniz gerekir. İşte bir WordPress teması seçerken göz önünde bulundurulması gerekenler.
İşinize saygı duyulması ve diğerlerinden farklı olması için, indirdiğiniz tema size özelleştirme için büyük olanaklar sunmalıdır. Binlerce web sitesine benzeyen bir tema, prestijinizi kaybetmenizi sağlayacaktır. Bu nedenle, temanızı satın almadan özelleştirme seçeneklerini kesinlikle incelemelisiniz.
Temanızın gerçekten niş bir konu için yapılması gerekmez. Bir niş tema aldığınızda, muhtemelen konuyla ilgili birçok stok fotoğrafınız olacaktır, ancak temayı satın alırken önemli olan kodun kalitesi, özellikleri ve geliştiricilerin temayı satın aldıktan sonra nasıl destekleyeceğidir. Sektöre özgü temalar ilk bakışta sizi etkileyebilir, ancak temanın kanıtlanmış bir geçmişi yoksa, bu tür niş temalardan kaçınmalısınız.
Tamamen özel bir tema yazdırmak binlerce dolara mal olabilir. Hazır bir tema kullanmak, bu binlerce doları cebinizde tutmayı seçtiğinizin bir göstergesidir. WordPress premium temaları 20 ila 100 $ arasında satılmaktadır. Ücretsiz bir tema kullanarak bu maliyeti üstlenmek istemeyebilirsiniz. Bununla birlikte, ücretsiz temalar, bakım yapmanıza ve temayı güncellemenize izin vermeyebilir.
İyi bir tema binlerce kez indirilmiş olabilir, ancak bu bir sorun değildir. Çünkü bu, web sitenizin binlerce web sitesi ile aynı görüneceği anlamına gelmez. Aksine, popüler temaların özelleştirilmesi son derece kolaydır. Bir temanın popüler olmasının nedenleri, geliştiricinin kanıtlanmış bir geçmişi, aldığı puan, destek hizmeti ve sürekli güncellenmesidir. Bu özelliklere sahip popüler bir tema sizi hayal kırıklığına uğratmayacaktır.
Bir tema popüler olmasına rağmen, ThemeForest.net gibi sitelerde 4.7’den az bir puanı varsa, gelecekte sizin için sorunlara neden olabilir. 5 yıldızlı bir tema bile birçok hata içerebilir, ancak düşük puanlı bir tema satın alarak daha fazla risk alırsınız. Tüm temalar düzenli bakıma ihtiyaç duyar, yüksek dereceli temaların geliştiricileri genellikle bu bakımı daha sık yapar. Puanların yanı sıra, tema hakkındaki yorumlara da dikkat etmelisiniz. Ancak, bu yorumların bazen gerçek dışı olduğunu da dikkate almalısınız.
Birçok WordPress teması birçok renk, karmaşık düzen, animasyon ile birlikte gelir. Ancak temanızı seçerken, göstermek yerine kullanılabilirlik ve basitlikten ödün vermemelisiniz. Web tasarımının amacı, kullanıcıların sitenizde aradıkları bilgileri veya ürünü anında bulmalarını sağlamaktır.
Duyarlı temalar, sitenizin düzenini farklı ekran boyutlarına ve cihazlara göre ayarlar. Bugün, web sitelerinin çoğu trafiğinin yarısından fazlasını mobil cihazlarda almaktadır. Ayrıca Google, arama motorlarında mobil cihazlara uygun siteleri daha üst sıralarda yer almaktadır. Bu nedenle, satın aldığınız temanın hassas olması şarttır. Örnek kurulumu incelediğiniz bir temanın mobil uyumluluğa nasıl yanıt verdiğini anlamanın en kolay yolu, tarayıcınızı farklı ekran genişliklerine getirmek ve temanın nasıl uyduğunu kontrol etmektir. Temanın demo bağlantısını kopyalayarak Google’ın Mobil Uyumluluk testini de çalıştırabilirsiniz.
İnternet kullanıcıları farklı tarayıcılar kullanır. Satın almayı planladığınız tema kullandığınız tarayıcıda harika görünebilir, ancak farklı tarayıcılarda aynı görünmeyebilir. WordPress tema geliştiricileri, temalarını gelişmiş tarayıcı uyumluluk araçlarını kullanarak test eder. Temanın hangi tarayıcılarının hangi sürümlerden sorunsuz çalıştığı da belirtilmiştir. Bir tema satın almadan önce bu bilgilere kesinlikle bakmalısınız. Yeterli bilgi yoksa, temanın demo bağlantısını kesinlikle farklı tarayıcılarda ve mobil cihazlarda test etmelisiniz.
WordPress’in ana gücü eklentilerdir. Eklentiler sayesinde WordPress sitenize birçok gelişmiş özellik ekleyebilirsiniz. Gravity Forms, Yoast SEO, W3 Total Cache gibi eklentiler en çok kullanılan eklentiler arasındadır. Temanızın birçok popüler eklenti ile sorunsuz bir şekilde çalışması çok önemli olduğundan, satın almadan önce bu tür bilgilerin yazılıp yazılmadığına dikkat etmelisiniz. Temanın kullanmanız gereken bir eklenti ile uyumlu olup olmadığını merak ediyorsanız, geliştiriciye sorabilirsiniz.
Birçok tema aktif olarak İngilizce dil desteği ile gelir. Bununla birlikte, çeviri dosyaları içeren temalar ve çeviri eklentileriyle tam uyumlu çalışma, sitenizi aynı anda herhangi bir dilde ve hatta birden fazla dilde yapmanıza olanak tanır. Çeviri ve çok dillilik sizin için gerekliyse, temanızı satın almadan bu sorunları incelemelisiniz.
Sayfa oluşturucular, sürükle ve bırak arayüzünü kullanarak kolayca sayfa oluşturmanıza ve sayfa düzenleri (mizanpaj) oluşturmanıza olanak tanır. Birçok premium WordPress teması, önceden yüklenmiş ve normalde ayrı ücretlere sahip sayfa oluşturucularla birlikte gelir. Bu sayfa oluşturucuların bazıları yalnızca tema geliştiricisine özel olabilir. Bu sayfa oluşturucuları kullanan temalar, temaları değiştirmek istediğinizde sorunlara neden olabilir. Bu nedenle, en sık kullanılan ve sürekli güncellenen sayfa oluşturucuları kullanan temaları seçmek iyi bir seçim olacaktır.
WordPress temanız, sitenizi SEO dostu hale getirmede önemli bir faktördür. Temanız çok güzel görünse bile, temanız kötü kodlanmışsa, performansı düşüreceği için siteniz arama motoru sıralamalarında geride kalabilir. Kodu bilmeyenler için, temanın kaynak kodunu incelemek zordur, ancak premium WordPress tema geliştiricileri, SEO optimizasyonu hakkında tema web sayfasında bilgi paylaşır. Sorularınız varsa, temayı satın almadan geliştiricilere sorabilirsiniz. W3C İşaretleme Doğrulama Hizmeti hizmetini kullanarak temanın doğru HTML5 kodlamasına sahip olup olmadığını da test edebilirsiniz. Ancak, bu hizmette endişelenmenize gerek olmayan birçok uyarı alabileceğinizi unutmayın.
Estetik kaygılar genellikle bir temanın ön saflarında yer alırken, çoğu tema aslında işinizi geliştirmek için tasarlanmamıştır. Bu nedenle, temanızı seçtikten sonra, potansiyel satışlarınızı artırmak için güzel içerik ve birçok araç eklemelisiniz. Sitenizde temanızla gelen özel efektler ve widget’lar işe yaramaz çünkü genellikle performansı etkiler. Sonuç olarak, siteniz yavaşladığında hem ziyaretçileri hem de dönüşümleri kaybedersiniz. Tema ile birlikte gelen özel şeylere çok daha iyi alternatifler de var. Fotoğraf galerileri bunun en güzel örneğidir.